Боядисани яйца или т.нар. пасхални яйца се раздават по време на Великден и в началото на пролетта. Обичаят е езически, но е приет от ранните християни по цял свят в отбелязването на Великден.

Християните са възприели оцветените в червено яйца като символ на Христовата кръв, пролята по време на разпятието. В езическите ритуали яйцето е символ на смъртта и прераждането.

Исторически данни

Боядисването и декорирането на яйца е възникнало в Африка, където те са подарявани като подаръци още преди 60 000 години. Там хората украсявали щраусови яйца.

В Древен Египет, Месопотамия и Гърция традицията продължава, като е възприето езическото вярване, че яйцата символизират прераждането. Такива яйца били поставяни на гробовете на знатни египтяни и месопотамци като подарък за отвъдното.

Декорирано щраусово яйце от Африка

Персите боядисвали яйца на пролетното слънцестоене. Те символизирали плодовитост. От там тази традиция е предадена на мюсюлманите, които продължават да боядисват яйца като символ на пролетта.

В юдаизма яйцата символизират края на големите пости.

Християнският обичай

Ранните християнски традиции възприемат боядисването на яйца първо в Месопотамия. Църквата официално приема обичая по-късно през 1610 г., като това става с официален декрет.

В християнството традиционното червено яйце символизира кръвта на Христос и неговото възкресение. Според други религиозни текстове счупването на яйчената черупка символизира отварянето на празния гроб на Христос, след неговото възкресение.

Традицията да се боядисват само червени яйца е от Гърция.

Смята се, че друга причина на Великден да се ядат яйца са Великите пости преди това, по време на които е забранено да се консумират животински продукти. Кокошките не спирали да снасят яйца и след края на Великия пост ги имало в изобилие.

Мария Магдалена вижда възкръсналия Иисус, художник: Тициан

Легенди

В християнството съществуват две легенди, които насочват към причината за боядисване на яйца.

Според първата, Мария Магдалена носела варени яйца за жените на гроба на Христос. В деня на неговото възкресение, когато Мария Магдалена видяла Христос, яйцата в кошницата се оцветили в червено.

Друга легенда сочи към разпространението на евангелието от Мария Магдалена. След възнесението на Христос, Мария Магдалена отишла на посещение при императора на Рим и го поздравила с фразата „Иисус възкръсна!”. Тогава императорът отговорил „Ако Иисус е възкръснал, то тези яйца на масата щяха да са червени”. В този момент, яйцата моментално сменили цвета си.