Скромният произход може да затрудни живота в много аспекти, но освен това е възможно да повлияе и на човешките биологични механизми, свързани с функциите на мозъка, което от своя страна увеличава риска от депресия.

Изследвайки мозъка на подрастващи, учените са установили, че хората, израснали в домакинства с нисък социално-икономически статус, произвеждат по-голямо количество от химичен маркер на гена SLC6A4, свързан с развитието на депресията, пише научното издание "Сайънс алърт".

Този вид епигенетични маркери – такива, които са причинени от околната среда или други външни фактори, може да засегне функционирането на нашите гени. В този случай учените са установили, че тези маркери увеличават т. нар. реакция на мозъка за „бягство или борба“ при опасна или стресова ситуация.

Снимка: iStock

Този тип отговор се контролира от зона на мозъка, наречена амигдала. Според екипа изследователи хората с по-активна амигдала е по-вероятно да развият депресивни състояние в някой етап от живота си.

„Най-големият рисков фактор, който имаме за депресия, е семейната история на заболяването“, посочва психиатърът Дъглас Уилямс от университета „Дюк“, автор на изследването.

Снимка: iStock

„Нашето ново проучване разкрива един от механизмите, по който подобен семеен риск може да бъде проявен или изпитан в определена група хора по време на юношеството“, посочва още той.

В изследването са участвали 132 младежи на възраст между 11 и 15 години с различен социално-икономически статус. Те са били подложени на мозъчен скенер, измерващ активността на амигдалата, докато са им показвани снимки на изплашени хора.

Снимка: iStock

Учените са установили, че подрастващите от бедно семейство имат по-ниски нива на серотонин в гена SLC6A4, което говори за повишена активност на амигдалата. Това от своя страна е знак за по-силна реакция при усещане на заплаха и риск.

Участниците в проучването са наблюдавани в продължение на три години, като тези с по-голяма активност на амигдалата по-често съобщават за симптоми на депресия, особено ако в семейството им има история на хора с депресивни състояния.