Учени разкриха истинската гробница на Исус Христос, която е погребана под тонове мрамор от векове.

Гробът се намира в Църквата на Божи гроб в стария град Йерусалим и е бил покрит с мраморни плочи от 1555 г. сл. Хр. Археолозите за първи път са отстранили покритието и по този начин са достигнали до оригиналната гробница на Исус, издълбана в скалата.

Според ранно християнската традиция Христос е погребан в гробница от варовик, издълбана в стената на пещера. Според Библията тялото му е лежало там три дни, след което той е възкръснал. Гробницата е била отворена от три жени, които открили, че останките на Исус са изчезнали.

Снимка: EPA

Новите разкопки на Божи гроб се извършват от международен екип от археолози, които са работили по реставрацията на акропола в Атина и църквата „Св. София” в Истанбул. Проектът е на стойност 4 млн. долара и отчасти е финансиран от кралят на Йордания Абдула II.

Предстои екипът да изследва мястото, на което се смята, че е положено тялото на Христос.

Снимка: EPA

Църквата на Божи гроб е построена през 335 г. сл. Хр. и е част от християнския квартал в стария град на Йерусалим. Мястото се управлява от шест отделни подразделения на християнските деноминации. Сред тях най-голямо влияние имат гръцката православна, римокатолическата и арменската църкви.

Ключовете на самата сграда се държат от мюсюлманска фамилия в Йерусалим от XII в. насам.

Снимка: EPA

През годините реставрацията на Божи гроб множество пъти е спирана заради спорове между отделните църкви. Това са първите големи разкопки на мястото от години.