В първия по рода си телевизионен дебат кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева предизвика остри коментари от страна на опонента си от БСП Румен Радев с фразата: Който на 20 години не е бил социалист, няма сърце, ако на 40 обаче продължаваш да си социалист, нямаш мозък.

По думите на Цачева фразата е на ирландският критик, полемик и драматург Джордж Бърнард Шоу.

Разследване на уебсайта „Куотс инвестигейтър” показва, че това далеч не е така. Фразата води началото си от 1875 г., когато се появява във френски сборник на биографични портрети и е приписана на академика Анселм Поликарп Батби. Тогава тя се появява по следния начин:

Този, който не е републиканец на 20 години, всява съмнение в щедростта на сърцето си; но този, който след 30 години, продължава да е републиканец, всява съмнение в стабилността на ума си.

През годините фразата е използвана множество пъти, като пример за човек, който често сменя политическите си възгледи. В повечето случаи се използва за привърженици на леви идеи.

Вариантът й, използван от Цецка Цачева, е изречен от краля на Швеция Оскар II през 1923 г., като тогава е поместен в брой на „Уолстрийт Джърнъл”. Неговата фраза гласи:

Човек, който не е бил социалист преди 25, няма сърце. Ако продължава да бъде социалист след 25, няма глава.

Вариант на тази фраза наистина е използван от Бърнард Шоу по време на реч, която изнася в университета в Хонконг през 1933 г. Тогава той казва:

Ако не си революционист докато си 20-годишен, тогава на 50 години ще си старо изкопаемо. Ако си червен революционист когато си 20-годишен, тогава имаш някакъв шанс да си актуален, когато си на 40.

През годините фразата е използвана за либерали, консерватори, леви и десни в зависимост от политическите събития.