Лекар фотограф показва земите на Азия и Африка чрез очите на местните
Теодор Марков е лекар по професия, инструктор по гмуркане и пътешественик, но най-голямо удоволствие му носи фотографията
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Лекар фотограф, Теодор Марков
Снимка: bTV

Теодор Марков е бил в над 60 страни по света и винаги се връща с куп снимки с кауза. Той е лекар по професия, инструктор по гмуркане, пътешественик, кара ски и колело и казва, че е готов да предизвика всеки страх в себе си, така че да го преодолее. Най-голямо удоволствие обаче му носи фотографията.

Лекар фотограф, Теодор Марков
Снимка: bTV

Авантюристичния му дух го води в земите на Азия и Африка, откъдето пък се връща с купища снимки, които показва в изложбата "Очите ви чувам". В нея поглеждаме през очите на местните хора от южните части на Африка и Индокитай.

Лекар фотограф, Теодор Марков
Снимка: bTV

Голямата цел на Теодор Марков е да закръгли броя на страните, които е обиколил, на 100. Казва, че мотото му в живота е "Пътувам, за да снимам и снимам, за да пътувам".

Лекар фотограф, Теодор Марков
Снимка: bTV

„Аз показвам света през моите очи. Не съдя, не критикувам, не хваля. Регистрирам света такъв какъвто го виждам и го показвам на хората по този начин”, казва лекарят фотограф.

Лекар фотограф, Теодор Марков
Снимка: bTV

И споделя още: „Много харесвам хората, които живеят близко до природата, до земята, защото те имат един много особен вид на щастливи хора. Изглеждат съвсем различно. Дълги години моят ум, обременен от материалния свят, не можеше да разбере как едни екстремно бедни хора, могат да бъдат щастливи. Ние свързваме щастието с имането, с притежанието. И така. Беше някакъв вид катарзис докато осъзная, че близка връзка с майката земя ги прави щастливи всъщност.”

Лекар фотограф, Теодор Марков
Снимка: bTV

Това е третата подред изложба, която Теодор прави, като приходите след всяка продадена снимка той дарява на Дома за медико-социални грижи за деца в Дебелец.
Директорката на дома в момента събира средства за специализиран стол за деца с церебрална парализа. Марков ще се включи и такъв стол скоро ще бъде набавен за дома.

Лекар фотограф, Теодор Марков
Снимка: bTV

Преди години по стечение на обстоятелствата попаднах в този дом. И сблъсъка с тази реалност за мен беше много силна. И имам един много незабравим момент - влизайки при децата, едно момиченце на около три години просто дойде и се сгуши в мен. Много силен емоционален момент. Някъде там в този период в съзнанието ми се загнезди усещането, че трябва да направя нещо за тези деца, защото те са в неравностойно положение, да имат малко по-равен старт в живота”, споделя лекарят.

Следващата дестинация, за която мечтае Теодор е Папуа Нова Гвинея, където иска да снима местното племе – единственото в света, което все още се храни с човешко месо.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре