За четенето: Илиян Любомиров
Поетът, който вече не е поет и който е открил лек за графоманията
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Илиян Любомиров
Снимка: bTV

Днес, в деня на поезията, започваме нещо ново - нашата рубрика за четенето. В нея ще ви срещаме с писатели, критици, блогъри, които ще говорят за книги.  В първия брой ви представяме поет, който е натрупал популярност с псевдонима Августин Господинов. Зад името стои Илиян Любомиров, един „банално щастлив човек”.

Неговата стихосбирка изчерпа първия си тираж още в седмицата, в която излезе. В същото време критици го нарекоха "най-лошото нещо, което се е случвало на българската литература". Многобройните му почитателки  обаче не се интересуват от тези оценки и го следват не само онлайн, но и на всяко книжно събитие.

Модерно ли е днес да си поет? „Уви, стана прекалено модерно и затова вече не съм. Преди две-три години, покрай целия бум, който предизвиквам ще стимулирам много млади хора да четат поезия, но уви оказа се, че съм ги подтикнал да пишат без да четат”.

Поезията на Илиян Любомиров

А „четенето е секси, със сигурност”, казва Илиян и цитира Георги Господинов – „четящият човек е красив”. Той е „живото доказателство, че графоманията се лекува с много четене”.

Според него социалните мрежи са направили писането прекалено достъпно, „,много се скъси дистанцията между пишещ и четящ човек”.

Поези@

Поезията набира все по-голяма популярност в интернет. Ето някои съвремени поети от света, сдобили се с успех онлайн.

Родената в Индия канадка Рупи Каур има зашеметяващите 1,6 милиона последователи в Инстаграм, а дебютната й книга "Milk and Honey" е продадена в нас 1 милион копия и стои повече от година в бестселъри на Ню Йорк Таймс. Рупи Каур сама прави илюстрациите към стиховете си и използва само малки букви, за да отдаде почит на майчиния си език.

Атикус има над 454 хиляди последователи в Инстаграм. Той се появява винаги с маска на лицето си и обяснява, че това не е просто, за да запази своята анонимност, но и за да може да пише по начина, по който наистина се чувства. Това негово  обяснение пред „Тийн Вог” се превръща в негов стих, а  думите му са често използвани за татуировки. Книгата му “Love her Wild” беше публикувана тази година.

Тайлър Нот Грегсън през 2012г. започва своите "Машинописни серии" – кратки стихотворения, които публикува в социалните мрежи почти всеки ден. В „Инстаграм” последователите му надхвърлят 330 хиляди. Става известен още с първата си книга “Chasers of the Light”, която е национален бест селър през 2014г. Темите на поезията му са любовта, надеждата, тъгата и страстта към пътешествия.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре