Нов руски закон, който ще влезе в сила в събота, ще задължи ръководството на руската телевизия 2x2 да цензурира американски анимационни филми като "Семейство Симпсън" и "Саут Парк", съобщи телевизията.

Законът, който трябва да предпазва руските деца от "вредни информации за тяхното здраве и развитие", забранява показването в предавания за непълнолетни на сцени на насилие, на сексуални отношения и обидни думи, както и сцени, насърчаващи употребата на наркотици, алкохол и цигари.

"Предаванията, които ще бъдат засегнати от новия закон, ще бъдат смекчени", заяви генералният директор на телевизията Лев Макаров в комюнике. "Въпросните сцени ще бъдат заменени с черен екран и ироничен коментар отдолу. Някои груби думи ще бъдат замаскирани със звуков сигнал", допълни той.

"С новия закон няма да можем да излъчваме анимацията "The Itchy and Scratchy", част от сериала "Семейство Симпсън", каза още Макаров. Тя показва мишка, която се бори с котка, като й откъсва ръцете, пародия на Том и Джери. Друг американски сериал "Саут Парк", разказващ за приключенията на четири деца в начално училище, "ще трябва да се излъчва след 23 часа", а "всички епизоди, в които Кени (един от персонажите) е убиван, ще трябва да изчезнат", допълни Макаров.

Новият закон е критикуван от медиите и от някои руски аниматори, които се опасяват от цензура и върху някои класически съветски анимации като "Ну, погоди!" и "Крокодила Гена", в които някои от персонажите пушат цигари или лула. Днес високопоставеният представител на компанията за младежка телевизионна продукция Клас Александър Митроченков увери, че "нито един епизод на "Ну, погоди!" няма да бъде спиран".