Музикант, композитор, продуцент, актьор, активист за правата на човека и международен радио DJ... Той е още и един от основателите на E Street Band, бандата на най-прочувствения трубадур на всички времена, изпял всичко, което може да се изпее за прашасалите пътища и мечти на Америка – Брус Спрингстийн. Кой е той? Няма да ви мъчим, представяме ви Стивън ван Занд!

Заедно с записите и концертите с групата си Little Steven and the Disciples of Soul, ван Занд е също така успешен продуцент за артисти като Bruce Springsteen, Southside Johnny and the Asbury Jukes, Artists United Against Apartheid, Darlene Love, Gary U.S. Bonds, Ronnie Spector, The Chesterfield Kings, The Cocktail Slippers и The Breakers.

А освен това песни на ван Занд са записвани от артисти като Jackson Browne, Pearl Jam, Jimmy Cliff, Southside Johnny, Darlene Love, Gary U.S. Bonds, Ronnie Spector, Nancy Sinatra, Brian Setzer и Black Uhuru.

През 2002 г. Стивън ван Зад създава националното радио шоу Little Steven's Underground Garage, което в момента има 1,2 млн. слушатели в Северна Америка, с филиали в цяла Европа и излъчвано в над 45 страни по целия свят чрез Voice of America и American Forces Network.

Ван Занд е с италиански произход, но е роден в Бостън и приема фамилията на холандския си втори баща. В момента 62-годишният Стивън ван Занд е известен още и с кърпите, които увива на главата си, докато е на музикалната сцена. Когато е на екрана пък слага перука – заради някогашен автомобилен инцидент, при който наранява главата си.

Но какво ново около Стивън, сигурно се питате? Новият му герой е нюйоркски гангстер, който е включен в програмата за защита на свидетели и се преселва чак в Норвегия. В "Лилехамер" китаристът Стивън ван Занд от групата на Брус Спрингстийн играе щатски мафиот, заточен в Лилехамер.

Той сам си избира бившата зимна олимпийска столица, след като гледа по телевизията кадри от игрите през 1994 г. Там обаче Франк Талиано, който да се опитва да се адаптира като имигрант на име Джовани Хендриксен, съвсем не е на място и сериалът проследява как той се опитва да се впише в новата обстановка и как постепенно започва да се връща към старите си мафиотски методи.

Но това не е дебютното участие на Стивън ван Занд като актьор в мафиотски сериал – той се е снимал и в култовия "Семейство Сопрано". В телевизионната сага музикантът  играе ролята на конселиери на боса Силвио Данте. Дебютантът толкова много се харесва на продуцентите, че те веднага взимат решение да вкарат в сериала дори съпругата му.

А като стана въпрос за нея, не е лошо да споменем, че двамата с Маурийн се женят в Ню Йорк на 31 декември 1982 г., като кум на церемонията е самият Брус Спрингстийн.