Компанията издател на Енциклопедия Британика обяви, че спира да издава престижната британска енциклопедия на хартия.

Официалното съобщение се очаква по-късно днес. Компанията със седалище в Чикаго обяви пред вестника, че енциклопедията няма да се предлага в хартиен формат за пръв път от 244 години. Компанията ще продължи да публикува дигитални версии.

"Сайтът се актуализира непрекъснато. Той е много по-пълен и предлага мултимедийно разглеждане. Това е ритуал по преминаване към новата ера" на дигиталните издания, заяви компанията.

Енциклопедия Британика е най-старата енциклопедия на английски език. Тя е била публикувана за пръв път в Шотландия през 1768 г. Последното й хартиено издание ще е от 2010 г., с тегло около 58,5 кг и нови статии за глобалното затопляне и Проекта за човешкия геном. Тя струва 1395 долара и включва статии от над 4000 експерти.

Издателят на енциклопедия получава основната част от приходите си (85%) от публикуване на учебни помагала, което ще продължи. Останалата част от приходите идват от абонаменти за сайта на енциклопедията, който дава безплатен достъп само до част от статиите й.

Най-много бройки от Енциклопедия Британика са продадени през 1990 г. – 120 хил. комплекта. Продадените бройки са паднали до 40 хил. през 1996 г.