Днес фондация „А’Аскеер” обяви спектаклите, които влизат в битката за най-добра съвременна българска драматургия. Призът ще бъде връчен за 13-ти път в 27-годишната история на престижната церемония.

Председателят на журито доц. Георги Лозанов сподели, че е имало напрежение преди гласуването кои драматургични текстове да бъдат номинирани. Според него се наблюдава обрат в движението на българската драматургия и се навлиза в нов период – комедиен.

Наистина, комедиите сякаш доминират сред кандидатстващите заглавия през изминалата година.  Те са реализирани в сравнително по-малките театри или са независими проекти, допълниха от фондация „А’Аскеер”.

Трите номинирани драматургични текста са (по азбучен ред):

„Добре дошли в България“ от Здрава Каменова и Гергана Димитрова. Независим проект на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“, постановка Гергана Димитрова в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК

„Спасителят“
- комедия от Кирил Топалов. Драматично-куклен театър – Враца, постановка Васил Василев.

„Пробен срок“ от Николай Гундеров. Театър 199 „Валентин Стойчев“, постановка Тея Сугарева

На 11 април фондация „А’Аскеер” ще обяви номинираните в останалите категории. Връчването на наградите ще бъде по традиция на 24 май в Театъра на българската армия.