Една кратка поява по телевизията превърна преподавателя по политически науки Робърт Кели и неговото семейство в звезди от световен мащаб – при това по много забавен, но съвсем неочакван начин.

Той е бащата от онзи клип, който със сигурност сте гледали във „Фейсбук” или „Ютюб”, както вече са направили стотици милиони души:

Сега Кели и съпругата му Ким Чен-а говорят пред медиите за първи път.

Ситуацията в началото по нищо не предвещавала последвалата „катастрофа” – просто доц. Кели забравил да заключи вратата на стаята, в която щял да бъде интервюиран на живо по „Скайп” в програмата на Би Би Си.

В този момент съпругата му снимала с телефона си телевизионния екран, за да може семейството да има свое копие от включването на Робърт.

Няколко важни уточнения: интервюто на Кели се провежда към 19 ч. вечерта, след напрегнат ден, и макар по сако и вратовръзка, той носи дънки (така че няма да е особено удобно да стане прав); съпругата му също е по домашни дрехи и не е подготвена за поява пред публика. Това обаче не тревожи децата му – 4-годишната му дъщеря Марион е в приповдигнато настроение, защото е имало тържество за рождения ѝ ден в детската градина преди това, а 8-месечният им син Джеймс обича да следва по-голямата си сестра, нищо че се придвижва в проходилка.

И най-вече – телевизионният сигнал пристига с известно закъснение, така че когато вторачената в екрана на телефона си Ким видяла първото дете да влиза в стаята на съпруга ѝ, вече е било твърде късно за всякаква „елегантна” реакция.

Нужни били – както се вижда – спешни мерки.

Събитията от следващите няколко минути изместиха напълно вниманието от темата, която доц. Кели трябваше да коментира – импийчмънта на южнокорейската президентска Пак Гън-хе (той живее и преподава в Пусан, втория по големина южнокорейски град).

„Беше комедия от грешки”, признава самият той пред в. „Уолстрийт джърнъл”.

„Знаех си, че беше свършено”, казва той за момента, когато видял и двете си деца в стаята, в която спокойно трябва да говори за местната политика пред голяма медия.

Първоначално семейството му имало притеснение, че станалото може да навреди на кариерата му и никога повече да не го канят за телевизионни участия, например. Веднага след „злощастното” интервю Кели писал на Би Би Си, за да се извини. Оттам обаче му отговорили с въпрос дали може да публикуват това видео в интернет.

Кели първоначално се колебаел, тъй като смятал, че хората може да се присмиват на децата му, но в крайна сметка бил убеден, че видеото ще ги представи просто като нормално семейство.

В следващите няколко часа той и съпругата му осъзнали, че това видео ще промени живота им. Първо започнали да валят съобщенията в социалните мрежи, а след това телефонът на доц. Кели започнал да звънни непрестанно – най-вече с обаждания от страна на журналисти.

Всъщност е много сладко. Аз гледам клипа като всички останали – съпругата ми се справи отлично с неочакваната ситуация. Беше смешно… Ако гледате записа, ще видите, че аз самият едва се сдържах да не се разсмея. Те просто са малки деца, знаете как е”, коментира Кели.

„Направих съвсем малка грешка, която превърна семейството ми в интернет звезди. Доста е абсурдно”, добавя той.