Куриозен гаф беляза 89-ата церемония по раздаването на наградите „Оскар” – Уорън Бийти и Фей Дънауей обявиха грешна лента за носител на най-важното отличие – „Филм на годината”.

Грешката беше поправена едва при словото на продуцентите на „Страната Ла-ла-ла”, които трябваше да предадат отличието на екипа зад филма „Лунна светлина” – истинския носител на Оскара.

Отговорност за нелепия инцидент пое консултантската компания „Прайс Уотърхаус Купър”, която от 80 години брои гласовете за наградите на Американската филмова академия.

Как обаче се стигна до него?

Само двама души – Марта Руис и Брайън Кулинан, служители на „Прайс Уотърхаус Купър”, знаят резултата от вота предварително. Всеки един от тях разполага с пълен комплект пликове, в които са картончетата с имената на победителите. Тези пликове се носят до мястото на церемонията – „Долби тиътър” по два различни, при това тайни, маршрута.

Всичко това се прави поради причини за сигурност: ако нещо се случи с единия комплект пликове, да има резервен.

По време на самата церемония Руис и Кулинън стоят в двата края на сцената и подават пликовете на водещите, като координират действията си така, че когато единият подаде плик, другият да унищожи своето копие.

В кулминацията на церемонията обаче някой от тях не го е направил и е дал на Уорън Бийти грешен плик – за наградата на най-добрата актриса в главна роля, а не за най-добрия филм.

Това обяснява и поведението на Бийти, който преди да обяви носителя на отличието, се зачуди много дълго, погледна дали в плика има и второ картонче, а най-накрая показа това, което беше в ръцете му и на Фей Дънауей. Именно тя проечете името на „победителя”: „Страната Ла-ла-ла”.

„На листа пишеше: „Ема Стоун“, „Страната Ла-ла-ла“. Затова толкова дълго гледах Фей, преди да обявя победителя“, обясни после Бийти.

„Искрено се извиняваме за грешката при обявяването на наградата за най-добър филм. На връчващите приза беше даден плик за грешна категория и когато го разбрахме, незабавно се поправихме. Правим проучване как се е случило това”, коментираха от „Прайс Уотърхаус Купър” няколко часа след хаотичния край на церемонията.