В Китай, чието огромно население неминуемо ще доведе до тежки транспортни проблеми дори и там, където за момента такива няма, се мисли много сериозно за нестандартни решения.

Още през 2009 г. Китай изпревари САЩ като най-големия автомобилен пазар в света, а само миналата година в азиатската страна бяха продадени над 21 млн. леки коли.

Преди шест години, когато беше обявена официално, идеята за гигантски автобус, който се движи по релси над пътните платна и превозва повече от 1000 пътници, изглеждаше само... футуристично.

Е, сега обаче Китай обяви, че изпитанията на това превозно средство – с капацитет 14000 пасажери, започват още от догодина.  

Снимка: EPA

Прототипът на автобуса, който прилича на кръстоска между висок два метра тунел и ферибот, се очаква през август.

Нестандартното превозно средство ще може да се движи със скорост до 60 км/ч. Не звучи особено много – но пък от друга страна движението му по дефиниция ще е необезпокоявано, а капацитетът му се равнява на 30 конвенционални автобуса.

С него пасажерите ще могат да се придвижват не между колите, а буквално над тях – и над досадното задръстване.

Е, винаги стои въпросът дали някои от автомобилистите няма да започнат да карат и върху релсите – както нерядко се случва у нас с трамвайните линии, например.