Какво свързва Айнщайн и българския художник Борис Георгиев
Физикът е бил страстен почитател на творбите на българина
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    0
Портрет на Айнщайн
Снимка: btvnovinite.bg

Алберт Айнщайн е бил страстен почитател на творбите на българския художник Борис Георгиев.

Двамата се срещат за първи път през декември 1928 г. в дома на физика в Берлин. За да представи своето изкуство, Георгиев представя на физика авторски портрет на бащата на Индира Ганди – Джавахарлал Неру.

„Айнщайн казва, че в този портрет вижда изкуство, което е сравнимо с изкуството на Леонардо, но не с изкуството на съвременниците”, разказва директорът на художествената галерия „Борис Георгиев” във Варна Пламена Димитрова. 

Геният на Алберт Айнщайн се дължи на изключително добрите връзки в мозъка муТрудовете, които Айнщайн публикува на 26 години, допринасят значително за съвременната физика

Съпругата на Айнщайн, също е впечатлена от таланта на българския художник и му предлага направи портрет на великия физик. Борис Георгиев се отзовава и започва да наблюдава работата на физика в дома му. Портретът е готов само за час и половина.

„Айнщайн остава изумен от това, което вижда. Той казва „как може да се постигне духовната същност на един човек така, както вие сте го направили”, разказва още директорът на галерията.

Продадоха библия, подписана от Айнщайн, за близо 69 000 долараТъргът тръгна от цена 1500-2500 долара

През 1929 г. по случай своя 50-годишен юбилей, Алберт Айнщайн изпраща на своите приятели по света отпечатъци именно от портрета, нарисуван от българския художник. Той не пропуска и да изпрати писмо до своя вече любим художник.

„Вашето изкуство ме накара да се почувствам в ония сфери, дето далеч от земни неволи и страдания душата намира отмора", пише физикът.

Вижте повече във видеото:

  • 5
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре