Психолози установиха, че навършилите 30 години американци не са толкова щастливи колкото са били родителите им на същата възраст, съобщи Асошиейтед прес.

„Предполага се, че с напредването на възрастта човек се чувства по-щастлив и доволен. Оказва се, че това не е вярно” - каза ръководителят на изследването проф. Джийн Туендж от университета на Сан Диего.

Туендж и колегите ѝ изследват данни, чието събиране е започнало в началото на 70-те години на ХХ век. Те установявяат, че преди време хората над 30 години са били по-щастливи от тези в 20-те си години и тийнейджърите. Оказва се, че предимството на годините намалява непрекъснато, като възрастните изразяват все по-малко задоволство от живота си, а по-младите днес се чувстват по-добре от връстниците си преди няколко десетилетия.

Експерти в друго изследване на щастието са стигнали до изводи, които подкрепят възрастовите закономерности, доказани от Университета в Сан Диего.

Те обясняват промяната с увеличаващите се финансови проблеми и с икономическата несигурност.

Допълнителна тежест изиграва и фактът, че действителността се оказва стряскаща за поколението, на което са казвали, че може да постигне всичко. Сега се оказва, че това не е вярно. Доброто образование също вече не е достатъчно, за да постигнат младите това, което са успели родителите им.

Въпреки това всеки трети американец все още се определя като „много щастлив” , особено в групата до 30 години. Увеличили са се и „много щастливите” тийнейджъри. При хората над 30 години обаче те са намалели с 5% от 38% в началото на 70-те години до 33% днес.