Носителката на "Оскар" Гуинет Полтроу даде показания срещу мъж, който я преследва от години. Не, ако сте си мислили, че това е поредната новина, свързана с еко и био начина на живот на 43-годишната американка – не, този път тя не пуска на пазара органична линия за гримове.

Нито пък се е събрала с бившия си съпруг Крис Мартин – сладкия вокалист на "Колдплей", когото видяхме в целия му блясък по време на последния "Супербоул".

Този път световните медии погледнаха към Гуинет Полтроу заради една мъчителна история, която като лош сценарий я преследва от 17 години – сценарий, познат на мнозина от идолите на Холивуд.

Малко след като тя получава "Оскар" през 1999, мъж започва да я тормози.

Данте Майкъл Соу, на 66 години, е пращал имейли, писма и пратки на американката. В колетите имало от порнографски предмети, през секс играчки и религиозни книги, обеци и дрехи. В някои от писмата мъжът е изразявал желанието си да се ожени за актрисата, обсъждал е смъртта ѝ, и е пращал религиозни послания.

Соу е осъден е за действията си още през 2000 г. и пратен в психиатрия. Сега, 17 години по-късно кошмарът се повтаря.

В емоционалните си показания, актрисата сподели за страха, в който е живяла – страх за себе си и децата си. Пред съдебните заседатели Полтроу споделя: "Бях много тъжна. Нямаше никаква логика, затова много, много се натъжавах." В заседателната зала тя едва сдържала сълзите си.

Медии съобщават, че в съда актрисата е реагирала емоционално, прочитайки части от повече от 60 писма и имейли, за които се смята, че са пратени от Соу.

По думите ѝ текстовете варират от "религиозни през порнографски до заплашителни". Актрисата споделила, че обичайно пощата ѝ се проверява щателно от екип и до нея не достига нежелана поща. Въпреки това остава мистерия как кореспонденцията на Соу е стигала до Гуинет.

Мъжът е арестуван в Охайо миналата година и преместен до Лос Анджелис, където е обвинен в углавно престъпление – преследване. Предполага се, че от 2009 г. насам мъжът е изпратил близо 70 заплашителни писма и колети – същите действия, които го изпращат в психично заведение преди 17 години.

От март 1999 Соу е пратил стотици писма, имейли и колети на Гуинет, като дори се появява пред дома на родителите ѝ през май същата година. Макар да е разпитван от ФБР, мъжът се връща пред къщата още два пъти.

По думите му той не е искал да изплаши актрисата, а адвокатът му допълва, че "просто се е опитвал да изрази християнските си убеждения".