Технологичният гигант „Гугъл” показа първия си самостоятелно разработен смартфон „Пиксел” (Pixel) на презентация в Сан Франциско.

Новите смартфони се предлагат в две версии – „Пиксел” (Pixel) и „Пиксел XL” (Pixel XL).

Експертите в технологиите твърдят, че устройството, което работи с операционната сисетема „Андроид” (Android), ще бъде пряк достоен конкурент на телефоните „Айфон“ от „Епъл” (Apple).

Телефоните „Пиксел” вече са на пазара в Австралия, Великобритания, Канада, Германия и САЩ и може да се поръчват с предварителна заявка. Цената на „Пиксел” в САЩ е 649 долара, а на модела „Пиксел XL”– 769 долара.

Смартфоните имат вграден четириядрен процесор Snapdragon 821 и 4-гигабайтова оперативна памет (RAM). Батерията е с издържливост до седем часа, а времето, необходимо за зареждането ѝ, е по-малко от 15 минути, твърдят експерти от корпорацията. 

Предната камера е на апаратите е 12,3 мегапиксела, а задната – 8-мегапикселова. Според „Гугъл” тя е толкова добра, че няма аналог сред конкурентните модели.

Друго предимство, което изтъкват от компанията, са специалните режими на работа, които оптимизират потреблението на енергия и намаляват натоварването на оперативната памет. Отделят внимание и на вградената функция, която разпознава гласовите команди и може да изпълнява търсене по поръчка, да следи участъци от пътя, в които автомобилното движение е затруднено, както и да показва маршрути.

Преди този модел, „Гугъл” произвеждаше смартфоните „Нексус” (Nexus) в сътрудничество с други производители.

Вижте във видеото представянето на телефоните „Пиксел”: