Филмът на Уес Андерсън "Гранд хотел Будапеща" получи най-много номинации - 11 на
брой, преобладаващо в техническите категории, за наградите БАФТА- британския еквивалент на "Оскар"-ите.

С по 10 номинации са биографичната лента "Теорията на всичко" за видния учен и космолог Стивън Хокинг и сатирата "Бърдмен". Следва друг биографичен филм - "Игра на кодове" за математика Алън Тюринг - с 9 номинации. С по 5 номинации са филмите "Юношество" и "Камшичен удар".

В категорията за най-добър филм са номинирани "Бърдмен", "Юношество", "Гранд хотел Будапеща", "Игра на кодове" и "Теорията на всичко".

С номинации за най-добър британски филм са "71", "Игра на кодове", "Падингтън", "Гордост", "Теорията на всичко" и "Под кожата".

Носителят на приза за най-добър актьор ще бъде избран измежду Бенедикт Къмбърбач за "Игра на кодове", Еди Редмейн за "Теорията на всичко", Джейк Гиленхал за "Лешояда", Майкъл Кийтън за "Бърдмен" и Ралф Файнс за "Гранд хотел Будапеща".

В категорията за най-добра актриса са номинирани Ейми Адамс за "Големи очи", Фелисити Джоунс за "Теорията на всичко", Джулиан Мур за "Все още Алис", Рийз Уидърспун за "Моето приключение в дивото" ("Wild") и Розамунд Пайк за "Не казвай сбогом".

В режисьорската категория наградата ще си оспорват Алехандро Гонсалес Иняриту за "Бърдмен", Ричард Линклейтър за "Юношество", Уес Андерсън за "Гранд хотел Будапеща", Джеймс Марш за "Теорията на всичко" и Деймиън Шазел за "Камшичен удар".

С номинации за най-добър актьор в поддържаща роля са Едуард Нортън за "Бърдмен", Итън Хоук за "Юношество", Джей Кей Симънс за "Камшичен удар", Марк Ръфало за "Ловец на лисици" и Стив Карел за "Ловец на лисици".

В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля са номинирани Ема Стоун за "Бърдмен", Имелда Стонтън за "Гордост", Кийра Найтли за "Игра на кодове", Патриша Аркет за "Юношество" и Рене Русо за "Лешояда".

С номинации за най-добър оригинален сценарий са филмите "Бърдмен", "Юношество", "Гранд хотел Будапеща", "Лешояда" и "Камшичен удар", а за най-добър адаптиран сценарий - "Американски снайперист", "Не казвай сбогом", "Игра на кодове", "Падингтън" и "Теорията на всичко".

В категорията за най-добър чуждоезичен филм са номинирани "Ида", "Левиатан", "Измет", "Кутия за храна" и "Два дни, една нощ". С номинации за най-добра анимация са "Героичната шесторка", "Кутийковците" и "LEGO: Филмът".

Наградите БАФТА, присъждани от Британската академия за кино и телевизия, се връчват две седмици преди "Оскар"-ите. Те са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното. Носителите на наградите БАФТА ще бъдат обявени на 8 февруари.