81-годишният германски пенсионер пътешественик Винфрид Лангнер (Winfried Langner) измина с ретротрактор 3000 км от Германия до Русия и благополучно пристигна до крайната точка на маршрута си – центъра на Санкт Петербург, съобщи ТАСС.

Лангнер беше посрещнат топло в северната руска столица, като возилото му веднага беше наобиколено от любопитни и желаещи да се снимат с него.

Скоро обаче попадна в полезрението на местната пътна полиция заради нарушаване на правилата за паркиране и беше помолен да освободи пътя.

Лангнер тръгна от Долна Саксония на 21 май и цялото му пътешествие беше отразявано широко в германските медии.

Самият той определя пътуването си като акт на гражданска дипломация и вярва, че така ще заздрави взаимната симпатия между двата народа.

От 2006 г. насам Лангнер, който е механик на строителни машини, пътува до различни държави с трактора си Deutz от 1961 г. Кръстил го е Робърт по съвет на най-малката си внучка, която била убедена, че това име ще му донесе късмет. Той купил машината от фермер и го ремонтирал лично, след като се пенсионирал.

Германецът вече е бил в Австрия, Швейцария, Испания и Норвегия, а за да стигне до Санкт Петербург, мина през Полша, Литва, Латвия и Естония.

По пътя той нощува в каравана, която тегли с трактора. На ден изминава по 110 – 120 км със средна скорост 18 км/ч.

Пред медиите в Санкт Петербург авантюристът разказа, че смятал да пътува до Латинска Америка, но жегата не му понасяла, а и докторът му го посъветвал да остане в обичайните географски ширини, като например Санкт Петербург... „Послушах го“, каза Лангнер.