Фолкер Шльондорф получи наградата „Синелибри" за цялостен принос
Големият европейски режисьор прие статуетката си лично по време на едноименния кино-литературен фестивал
  • Последни
  • Най-четени

  • 0
    0
Фолкер Шльондорф

Фолкер Шльондорф прие лично наградата си за цялостен принос към киното и литературата от фестивала „Синелибри". Един от най-големите германски режисьори получи приза заради огромната вътрешна енергия, интелигентност и страст, с които одухотворява и пренася на екран едни от най-значимите литературни персонажи на всички времена. Шедьоврите на писатели като Макс Фриш, Гюнтер Грас, Хайнрих Бьол, Роберт Музил, Маргарет Атууд и Марсел Пруст живеят втори живот благодарение на неговата продуктивна и неизтощима фантазия.

Звезда от „Великолепният век" във филма, отличен с голямата награда на фестивала „Синелибри"Романът „Истанбул червен“ е литературен дебют на  известния италиански режисьор с турски корени

Известният с фразата „Киното е светлина, сянка, движение“ режисьор е спряган като един от основоположниците на „новата вълна” в немската кинематография. Любовта му към литературната класика ражда знакови адаптации на голям екран като „Тенекиеният барабан”, „Изгубената чест на Катарина Блум”, „Хомо Фабер”, „Горски цар” - общо над 40 заглавия, донесли му десетки награди.

Роден във Вайсбаден, Германия, през 1939 г., 40 години по-късно той печели едновременно „Оскар“ за най-добър филм и „Златна палма“ в Кан за филма си „Тенекиеният барабан“ по романа на Гюнтер Грас.

По време на „Синелибри" Шльондорф представи автобиографичната книга „Светлина, сянка и движение“ и най-новата си творба – „Завръщане в Монтаук“, която е част от конкурсната програма. Филмът беше номиниран за „Златна мечка“ в Берлин тази година.

Шльондорф пристигна у нас вчера, за да се срещне с българската публика.  

Фолкер Шльондорф снима за пръв път от 15 години в САЩНовият проект е наречен "Монтаук"

„Синелибри" продължава до 22 октомври в София и още шест града - Пловдив, Варна, Велико Търново, Каварна, Благоевград, Шумен.

Внучката на гениалния Чарли Чаплин – питбул в света на недвижимите имотиХората имат грешна представа за мен, можех да съм като Парис Хилтън, но винаги съм се държала настрана от подобен път
  • 0
    0
Още по темата