Филмът „Синът на София” на гръцката режисьорка Елина Псику спечели наградата за най-добър чуждестранен филм на фестивала за независимо кино „Трайбека” в Ню Йорк, създаден от Робърт де Ниро.

Лентата е с българско участие, макар и зад камера – негови копродуценти са братята Борислав и Виктор Чучков.

Това е втората тяхна копродукция, която получава световно признание – след филма „Уестърн”, който беше избран за програмата „Особен поглед” на фестивала в Кан.

„Горди сме, че поредна наша копродукция получава такова високо признание. Миналата година завършихме снимки по проекта „Снимка с Юки”. Сега завършваме снимки по „Турският марш”, копродукция с Турция, и сме в подготовка на „18 процента сиво”, който планираме да снимаме през лятото", коментира Борислав Чучков.

Освен „Чучков брадърс” продуценти на „Синът на София” са още Йоргос Карнавас и Константинос Контовракис (Heretic, Гърция) и Яня Крали (KinoElektron, Франция).

Проектът е подкрепен от Гръцкия филмов център, Си Ен Си, Националния филмов център, програмата „Творческа Европа – МЕДИА” и „Евроимаж”.

Историята в „Синът на София” се развива през 2004 г. в Атина, когато Олимпийските игри всеки момент ще започнат. 10-годишният Миша пристига от Русия, копнеейки за майчина прегръдка. Момчето не знае, че има нов гръцки баща, който го очаква с отворени обятия.