Тази вечер е откриването на международния филмов фестивал в Берлин. Според наблюдатели 67 издание на „Берлинале”е белязано с по-малко звезден блясък и със силни политически послания.

Фестивалът ще бъде открит с прожекция на филма „Джанго”, който е режисьорски дебют на французина Етиен Комар. В него се разказва за известния музикант Джанго Рейнхард, станал жертва на расизма в нацистка Германия.

Председател на журито е холандският режисьор Пол Верховен, заснел филмите „Робокоп”, „Зов за завръщане” и „Първичен инстинкт”. 

Другите филми в конкурсната програма включват „Другата страна на надеждата”, който проследява историята на сирийски бежанец във Финландия, семейната драма „Вечерята” с участието на актьора Ричард Гиър, и „Хоаким”, посветен на борбата за освобождаването на Бразилия от колониалната зависимост на Португалия.

 България също ще бъде част от „Берлинале” с балканската копродукция „Реквием за г-жа Й” на сценариста и режисьор Боян Булетич. Филмът е копродукция между Сърбия, България и Македония. Българската актриса Анджела Недялкова също ще присътства на фестивала, тъй като е сред звездите на „Трейнспотинг 2”. Кристо ще изнесе лекция в програма за обучение на млади таланти. 

По червения килим на „Берлинале” ще се разходят и звездите Ричърд Гиър, Итън Хоук, Джефри Ръш, Пенелопе Крус, Хю Джакман, Робърт Патинсън, Катрин Деньов.