Ема Стоун и Кейси Афлек спечелиха наградата „Оскар“ съответно за главна женска и главна мъжка роля.

Стоун победи с превъплъщението си в Миа в „Страната Ла-ла-ла“ (La La Land).

Снимка: Reuters

„Благодаря на Деймиън Шазел за това, че ми даде възможност да участвам в снимките на филма, който ще запомня за цял живот“, каза актрисата при получаването на статуетката.

В категорията тя изпревари Изабел Юпер („Тя“), Рут Нега (Loving), Натали Портман („Джаки“) и вездесъщата Мерил Стрийп („Флорънс“).

„Страната Ла-ла-ла“ е историята на любовта между старлетката Миа, която между прослушванията раздава кафета на наложилите се кинозвезди, и джазовия музикант Себастиан, принуден да си изкарва прехраната в барове. Заедно те постигат успех, който обаче започва да ги отдалечава един от друг.

Афлек спечели с ролята си на Лий Чандлър в „Манчестър край морето“ (Manchester by The Sea).

Снимка: Reuters

Той се конкурираше с Андрю Гарфилд („Възражение по съвест“), Райън Гослинг („Страната Ла-ла-ла“), Виго Мортенсен („Капитан Фантастик“) и Дензъл Уошингтън („Огради“).

Във филма Афлек играе мълчалив работник, който неочаквано трябва да поеме грижите за своя племенник тийнейджър.

Той вече спечели „Златен глобус“ и няколко трофея от организации на филмови критици.

Актьорът беше много емоционален в речта си и благодари на номинирания Дензъл Уошингтън, който му дава първите съвети по актьорско майсторство. Той изказа благодарности към Мат Деймън и сценариста и режисьор на „Манчестър до морето“ Кенет Лонърган.

Това е първата награда „Оскар“ на 41-годишния брат на Бен Афлек. Той вече имаше една номинация за Оскар – през 2008 г. за главната роля във филма „Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд“.

Наградите за поддържаща женска и мъжка роля получиха Вайола Дейвис и Махершала Али, като за пръв път от повече от 10 години чернокожи актьори печелят две актьорски награди.

Снимка: Reuters

Дейвис беше отличена за ролята си на търпеливата домакиня Роуз в семейната драма „Огради“ (Fences).

Тя беше предпочетена пред Наоми Харис („Лунна светлина“), Никол Кидман („Лъв“), Октавия Спенсър („Скрити числа“) и Мишел Уилямс („Манчестър край морето“).

В „Огради“ Дейвис играе свита съпруга, чийто скромен живот пропада, когато нейният харизматичен мъж си хваща любовница.

Филмът е адаптиран по едноименната пиеса от Огъст Уилсън.

Дейвис вече спечели „Тони“ за същата роля на сцената през 2010 г. С филмовото си превъплъщение актрисата вече пожъна успех в наградния сезон, като спечели „Златен глобус“, награда на Гилдията на филмовите актьори и няколко награди на критиците. Тя има две предишни номинации за Оскар.

„Станах човек на изкуството и благодаря на Бог, че го направих. Защото това е единствената професия, която прославя в най-истински смисъл същността на живота“, каза Дейвис, получавайки наградата.

Али е първият актьор мюсюлманин, удостоен с „Оскар“.

Снимка: Reuters

Наградата му беше дадена за ролята на Хуан в „Лунна светлина“ (Moonlight).

В категорията за поддържаща мъжка роля бяха номинирани още Джеф Бриджис („На всяка цена“), Лукас Хеджис („Манчестър край морето“), Дев Пател („Лъв“) и Майкъл Шанън („Хищници в мрака“).

Това е първата номинация и първата награда „Оскар“ за Махершала Али.

Когато приемаше връчената му статуетка на сцената, той благодари на учителите си. „Те непрекъснато ми казваха, че не става дума за мен самия. Всичко се прави в името на образите. Актьорът служи на историите и образите“, каза той.

Али взе участие и в още един номиниран за Оскар филм тази година – „Скрити числа“.