Ако си мислите, че Балканите са прекалено далече от САЩ, че да се вълнуват от случващото се в тяхната политика, грешите.

Само преди няколко дни словенският комик Клемен Слаконя пусна в интернет песента The Golden Dump (The Trump Hump), в която осмива американския кандидат-президент Доналд Тръмп, и тя е на път да се превърне в най-новия хит в мрежата.

Текстът, дело на Слаконя, и видеото правят препратка към сприхавия характер на политика, иронизират противоречивата му политика към Китай и Мексико и припомнят скандалите, завихрили се около Тръмп, например извеждането на забрадена мюсюлманка от негово събитие и теорията му, че президентът Барак Обама е роден в Кения.

Образът на самия политик милиардер е силно хиперболизиран – пее се, че всичко, до което се докосне, се превръща в злато и че той е най-добрият на света.

Осмива се и ожесточената борба за президентския пост в САЩ между Тръмп и Хилари Клинтън, като част от текста гласи: „Не се нуждаем от уродливата Хилари, а от гений като мен“, а след това се споменава, че първата дама на САЩ трябвало задължително да бъде съпругата на политика – Мелания.

Песента завършва с патетичните възклицания: „Да направим Америка отново велика!“ – мотото на кампанията на Тръмп. 

Целият проект на Слаконя е самофинансиран. Той започнал кампания за набиране на средства, като се надявал да събере 10 хил. евро, с които да покрие основните си разходи. В последствие обаче събрал повече от 30 хил.

Снимките към видеото са продължили повече от 30 часа, участвали са над 100 души от 11 различни страни и са използвани над 35 кг грим. Ролята на Мелания, която е словенка, се изпълнява от известен местен гримьор… мъж.

The Golden Dump (The Trump Hump) е втората пародия от проекта на Слаконя #TheMockingbirdMan (Човекът присмехумник). Първото – Putin, Putout, осмива руския президент Владимир Путин: