Американският президент Доналд Тръмп не присъства физически на 89-ата церемония по връчване на наградите „Оскар“ на американската Академия за филмово изкуство, но беше чест герой в закачките на водещия – комика Джими Кимъл, а политиките му бяха критикувани от награждаващи и наградени.

Кимъл взе на подбив политическите сътресения, обхванали света, след като милиардерът влезе в Белия дом.

Още в началото на своя монолог Кимъл заяви: „Това шоу се гледа от милиони американци и от над 225 страни по света, които вече ни мразят, и мисля, че това е забележително!“

„Ние сме много гостоприемни към чужденците тук в Холивуд – подигра се той на имиграционната политика на Тръмп. – Но не дискриминираме хората по страните, от които произхождат, а според възрастта и теглото им!“.

Когато представи Мерил Стрийп, той на шега използва израз на Тръмп и призова залата да аплодира „надценената“ актриса с абсолютно „незаслужени ръкопляскания“.

Той освен това се пошегува с нея, като попита дали тоалетът ѝ е с марка „Иванка“ (модната марка на дъщерята на президента).

Снимка: EPA

Самата Мерийл Стрийп също се пошегува с определението от Тръмп, че е „актриса със силно надценен рейтинг“.

По средата на церемонията Кимъл се учуди, че президентът все още не е реагирал в „Туитър“ на ставащото в „Долби тиътър“. И му прати съобщение.

Снимка: Reuters

Иронизирайки войната му с медиите и последния скандал, когато Белият дом не допусна някои журналисти на брифинг на говорителя Шон Спейсър, Кимъл на шега поиска всички журналисти от Си Ен Ен, „Ню Йорк таймс“ и „Лос Анджелис таймс“ да напуснат сградата. „Ние тук не понасяме никакви фалшиви новини. Тук почитаме само фалшивия загар на знаменитостите!“, пошегува се водещият.

При представянето на наградата за късометражна анимация мексиканският актьор Гаел Гарсия Бернал се изказа срещу плановете на Тръмп да построи стена на границата с Мексико.

Снимка: Reuters

„Като мексиканец и човешко същество съм против всякакви стени, които целят да ни разделят“, каза той.

Мнозина номинирани за наградата преминаха по червения килим към церемонията със сини ленти в знак на солидарност с Американския съюз за защита на гражданските свободи.

Същевременно иранският сценарист и режисьор Асгар Фархади не присъства в залата, за да получи наградата си за най-добър чуждоезичен филм за „Търговският пътник“ (The Salesman).Фархади бойкотира церемонията в знак на протест срещу решението на Тръмп да забрани влизането в страната на граждани на седем мюсюлмански държави, включително и Иран.

В изявление, прочетено от негово име, иранският режисьор заяви, че кинодейците създават съпричастност между хората, което сега е необходимо повече отвсякога.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф поздрави Фархади за наградата, като заяви, че спечелването ѝ е символ на отхвърлянето на политиката на Тръмп и мигрантската му забрана.

„Гордеем се с актьорския състав и екипа на „Търговският пътник“ за Оскара и за позицията им срещу забраната, визираща мюсюлманите“, написа Зариф в „Туитър“.