Домакините, които полагат големи усилия за поддържането на дома, може би не осъзнават, че подлагат здравето си на сериозен риск, пише британският вестник "Дейли мирър".

Таблоидът цитира съвместното проучване на д-р Джули Ригс с фирмата "Ерамакс" и сайта "Нетмамс", от което става видно, че чистенето с прахосмукачка, прането и готвенето носят своите заплахи.

Когато домакините чистят банята и тоалетната, те често използват ароматизатори. В производството на 95% от тези материали се използват петролни деривативи. Това е и причината, поради която подобни средства могат да причинят сериозни респираторни проблеми. 

Чистенето с прахосмукачка пък оформя цял невидим вихър от пренасяни във въздуха частици, като прах, животинска козина и спори на мухъла. Според направеното проучване, всички те носят последствия за здравето. Само във Великобритания 40% от домакините използват прахосмукачки за почистването на дома.

Кухнята също не е безопасно място, особено, ако се готви на газова печка.

При изгарянето на пропан-бутана се отделя азотен двуокис, въглероден окис и формалдехид - всички те са изключително вредни за здравето.

Сушенето на прането в дома увеличава влагата с 4,5 литра. По този начин се създават добри предпоставки за развитието на бактерии, спори и плесени, които могат до доведат до респираторни заболявания.

Избелването на прането с белина пък подлага на риск сливиците на домакините, твърди още изследването.