Дънките навършиха 144 години.  

През май 1873 г. германецът от еврейски произход Леви Щраус и шивачът от Рига Яков Дейвис патентоват дънките. Тогава американските миньори и каубои са ги скъсвали от носене като работно облекло. Сега най-протритите са и най-скъпите, специално произвеждани така от модните компании.

„Отделят страшно много време, усилия и проучвания как да правят най-ефектните скъсвания, най-ефектните протривания, и всичко това, разбира се, оскъпява дънките на финала”, обясни модният дизайнер Антония Йорданова. 

В началото на 80-те Луковит става столица на дънките, защото там се произвежда нашенският им вариант - "Панака". Български бизнесмен, който работи в Лондон, е решил да възроди легендарната соцмарка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те бяха известни с непретенциозния си дизайн и с това, че бяха съпътствани с практични аксесоари като ключодържател или отварачка. Целта ни е да се придържаме колкото се може повече към оригиналния дизайн, като същевременно осъвременяваме кройката и усъвършенстваме материалите”, каза Асен Цвятков, автор на проекта „Панака”.

Снимка: btvnovinite.bg

Новите дънки трябва да са готови това лято. Ако старият ви чифт е протрит и скъсан, значи сте напълно в крак с модата.