89-а церемония по връчването на Оскарите – потопете се в атмосферата, както я видяха водещата Петя Дикова и операторът Борис Пинтев.

Наистина няма такъв бизнес като шоу бизнесът, а Лос Анджелис е една от неговите столици.

Ето какво казват за града българите, които го познават добре:

„Всеки е дошъл да постигне мечтата си тук, както и аз, разбира се. Но се чувства, както ти казваш - не напрежение, ами нещо много интересно се случва в този град, който пък е известен точно с това – градът на ентертейнмънт, на артистите и музикантите”, споделя Антон Касабов.

Снимка: bTV

 „Аз вече 26 години правя този месец откакто съм в Лос Анджелис и Оскарите винаги са били най-невероятното преживяване (за цял свят и за  всички, които живеем в Лос Анджелис). С годините става по-голямо и по-интересно”, смята Соня Васи.

Снимка: bTV

Новият любимец на България е аниматорът Теодор Ушев. Срещнахме се с него няколко часа преди да мине по червения килим на „Долби тиатър”.

Петя: Помагаше или пречеше фактът, че сте българин?

Тео: В едни моменти пречи естествено, особено в началото. Ако имаш комплекса, че идваш от България и да се правиш на някой друг и да се правиш на нещо друго това определено пречи. Аз още от самото начало си казвах, аз съм от България. Един балкански субект... Напоследък, в последните месеци усетих, че това ми помага, защото това беше много вълнуващ момент. По време на прожекцията в … Golden Mair аз излизам и казвам: „Здравейте, аз съм Теодор, роден съм в България". И в този момент цялата зала избухва. И беше такова едно „Опс, какво става сега"? И бяха много мили хората. И аз започвам да им разказвам, аз съм имигрант в Канада и те пак избухват. И аз каквото и да кажа, оттам нататък всичко тръгна и дори останалите режисьори започнаха да ми завиждат и един от колегите от „Пиксар” трябва да представи филма си и той започва така. „Здравейте, аз не съм от България"…

Снимка: bTV

Интересът към Оскарите от страна на световните медии е наистина огромен, затова това отдавна не е кинаджийско, творческо или актьорско събитие, това отдавна е и политическо събитие. 

Тео: Общо взето беше забавно. Всичко е, вижте мен по някакъв начин. Дъщеря ми много точно описа цялата история с тази вечер. В началото тя беше абсолютно възторжена и казваше:"Ей татко това е най-хубавият ден в живота ми, когато бях на червения килим" и накрая, когато свърши церемонията каза: „Ама това всичко е много фалшиво". Това много добре описва какво всъщност са тези награди.

Петя: Тоест можем ли да кажем, че вие не сте за този свят?

Тео: Определено за Холивуд въобще не съм и аз си го знам и за това, и не се бутам, но да тази номинация пък отваря други възможности. Със сигурност филмите ми ще бъдат по-видими, със сигурност това ще ми помогне да правя по-лесно следващите си филми, така че въобще не го взимам на сериозно и не се взимам на сериозно. Това е едно необходимо зло, което трябваше да премина. Всъщност, едно необходимо зло и едно необходимо добро. Всичко е наред, важното е в такива моменти да не се взимаш много на сериозно и да се забавляваш, и да гледаш всичко от смешната страна, защото то наистина си беше смешно.

Нямахме много надежди, че можем да спечелим, всички прогнози даваха победа на „Пиксар" и казваха, че ние ще бъдем втори.  Кой ще спечели това е въпрос и на шанс и на късмет, и на корпоративен вот, и на сметки, и на кой е имал повече пари в цялата работа. И кой има повече сили да го направи, така че всичко е много относително.

Единствено bTV успя да попита екипът на "Пиксар" за българското участие на Оскарите.

Петя: Поздравления, какво мислите за филма "Сляпата Вайша"?

Марк Зондхаймер: Сляпата „Вайша" е чудесен филм, много креативен, много оригинален филм, а Теодор е невероятен човек, изключителен талантлив. Възможността да го опознаем за нас е като  благословия. Само това мога да кажа. Всъщност в "Пиксар" имаме още един български артист - Тони Христов. И е хубаво да виждаме как бълагарите и добрата работа, която те вършат, вече се забелязват.

Алан Барияро: Той е най-високият аниматор, когото познавам. И също, понеже съм канадец, а това е филм на националния филмов борд, това е и причината да започна да се занимавам с анимация. Така че за мен това е голяма работа.

Екипът на bTV успя да разговаря и с актрисата Ема Стоун, която спечели наградата за най-добра женска роля за участието си във филма „Страната Ла-ла-ла” (La La Land).

Вижте повече във видеото: