Фрагменти от глинени съдове, които датират отпреди повече от 5000 години и са били използвани за производство на бира от древните египтяни, бяха открити при изкопни работи на строителен обект в Тел Авив, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"Открихме 17 ями, които са били използвани за складиране на земеделска продукция през бронзовата ера (3500 - 3000 г. пр. Христа), а сред стотиците глинени находки има големи керамични съдове, които са служели за производство на бира", заяви ръководителят на екипа Диего Баркан.

Това доказва, че древни египтяни са живели на днешната територия на Тел Авив преди повече от 5000 години. Досега се знаеше за присъствието на древни египтяни в северната част на пустинята Негев, но не и на днешната територия на Тел Авив.

Според експерти в Древния Египет бирата е била смятана за основна храна като хляба. Тя била консумирана от цялото население, независимо от възрастта, пола и социалния статус. Произвеждана е на базата на смес от ечемик и вода.

Сместа била оставяна да ферментира под въздействието на слънчевите лъчи, преди към нея да се добавят различни плодове, за да може напитката да придобие вкус на бира.