Банско отново ще бъде българската столица на джаза с традиционния международен фестивал от 8 до 13 август, утвърдил се като най-големия летен музикален форум в България, съобщава БТА.

Международният джаз фестивал се организира за 18-а поредна година в планинския град, а огромната популярност, на която се радва сред специалисти и почитатели по цял свят, го превърна в едно от най-големите международни културни събития на Балканите, категорични са домакините от община Банско.

По традиция музикалното събитие е неизменно в дните между 8 и 13 август, но организаторите ще предложат концертна програма и на 7 август. Концертите са безплатни за публиката. По традиция присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. 

В дните на фестивала към Банско се отправят много меломани от различни точки на света, а вечерните концерти привличат огромен зрителски интерес към откритата сцена на централния площад "Никола Вапцаров". По време на фестивалната седмица джаз музика звучи и през деня в различни заведения на курорта.

Официално джазфестът ще бъде открит на 8 август, когато първи на сцената ще излезе Васил Петров с Биг бенд "Благоевград", а фестивалната вечер ще закрие Мънго Джери блус бенд - известната британска рок група, която преплита в музиката си елементи на блус, буги, рокендрол, фолк и поп, с неизменния си лидер и вокал Рей Дорсет. 

Йълдъз Ибрахимова и много още известни джаз изпълнители и музиканти от цял свят ще зарадват с изпълненията си меломаните в следващите дни.