Българският филмът "Потъването на Созопол" на Костадин Бонев спечели наградата за най-добър чуждестранен филм на Нюйоркския кинофестивал, където беше номиниран в още 6 категории.

Той беше номиниран още за режисура, операторско майсторство, главни мъжка и женски роли (Деян Донков и Снежина Петрова) и в двете категории за поддържащи роли.

Филмът е създаден по роман на Ина Вълчанова и разказва историята на 50-годишен архитект, който се отправя към черноморския град в компанията на 10 бутилки водка и без други планове за бъдещето. Там се случват редица странни събития, като алкохолът е неизменен спътник на главния герой през цялото време.

Във филма участват още Стефан Вълдобрев Джийсън Брад Люис, Леонид Йовчев, Веселин Мезеклиев, Мирослава Гоговска, Петя Силянова, Биляна Казакова, Жорета Николова, музикантът Васил Гюров и други известни имена от българските кино и театър.

Сред големите победители филмът е в компанията на Phantom Halo – най-добра американска продукция, Winter от Великобритания – най-добра драма, чуждестранен режисьор - Хайди Грийнсмит, щатски режисьор -  Антония Богданович.