През май операта „Янините девет братя“ на Любомир Пипков ще бъде представена на сцената на „Болшой театър“. От последната подобна премиера на българска опера на руска сцена са минали три десетилетия.

Преди това спектакълът ще открие форума „Опера Европа“, който ще събере в София директорите на големите европейски театри на 22 март.

Още докато следва в Париж, Пипков започва да пише „Янините девет братя“ – опера, която разказва за най-тежките години в българската история.

„В операта исках да видя миналото на своя народ от съвременни позиции, да разкрия правото на един живот, пълен с мъдрост, опит и вяра в бъдещето“, признава самият композитор.

Снимка: bTV

Но с премиерата си творбата предизвиква противоречиви реакции на критиката.

Десетилетия по-късно режисьорът Пламен Карталов решава да възроди операта пред съвременната публика.

Снимка: bTV

„Операта е писана по истински народни песни, случки, без да има цитатност, но е използван много хубав музикален език, съвременен, модерен, интересен“, споделя режисьорът.

В образа на Яна ще превъплъщават три актриси в различните представления.

Снимка: bTV

„Да се пее на български никак не е лесно, особено за певци, които са пели италиански, немски опери – това е първата ми българска опера и доста се вълнувам“, казва Мариана Цветкова, една от актрисите.