За първи път България е във фокуса на едно от най-значимите европейски събития за съвременно изкуство viennacontemporary. Това е най-големият панаир в Австрия и един от най-важните форуми за популяризиране на съвременно изкуство в тази част на света, който представя ежегодна селекция от най-добрите автори и галерии от Централна, Източна и Югоизточна Европа.
viennacontemporary ще се проведе от 24 до 27 септември 2015 г. в Marx Halle, Виена.

Всъщност, viennacontemporary е новото име на престижния арт панаир VIENNAFAIR, който се провежда от 2005 г. Всяка година събитието представя приоритетно една държава, като досега това са били Беларус и Украйна, Азербайджан, Румъния, Казахстан, Грузия и Полша.

Българското изкуство ще бъде представено на 100 кв. м в Marx Halle и ще включва изложба с куратори Яра Бубнова и Весела Ножарова; видео-презентации на български артисти, избрани в отворен конкурс; разговори с художници и колекционери и серия от дискусии с куратор Десислава Димова.

Фокус България“ се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, Гауденц Б. Руф (Цюрих, София) и Национален фонд „Култура“. Партньори по проекта са Български културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена и Ogilvy Group България.