Филмът "Зимен сън" на турския режисьор Нури Билге Джейлан спечели тазгодишната "Златна палма" на фестивала в Кан, предаде Франс прес.

"Посвещавам Палмата на турската младеж, на тези, които загубиха живота си през изтеклата година", заяви той. От една година Турция е обхваната от анти-правителствени протести, отбелязва АФП.

Голямата награда на фестивала в Кан печели филмът "Чудо" (Le meraviglie) на италианката Аличе Рорвахер.

Филмите "Мама" на режисьора Ксавие Долан и "Сбогом на езика" на легендата Жан-Люк Годар получиха наградата на журито в Кан. Джулиън Мур спечели приза за най-добра актриса с филма "Звездна карта", а за най-добър актьор беше обявен британецът Тимъти Спол печели за филма "Мистър Търнър".

Наградата за най-добър режисьор отиде при американеца Бенет Милър за лентата "Ловецът на лисици. Най-добър сценарий тази година са написали Андрей Звягинцев и Олег Негин от Русия, които бяха отличени от журито в Кан за филма "Левиатан".

"Нямахме достатъчно награди, които да раздадем", оплака се председателката на журито новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън. "Това винаги е проблем", добави тя и увери, че решението е взето след дълги обсъждания.

За спечелване на награда филмът трябва да получи поне пет гласа при тайното гласуване, добави Кемпиън.