Удивителният подводен свят на Канарските острови се пренесе във Варна. Там представиха изложба от 55 подводни фотографии, направени от двама българи край Тенерифе.

Фотографиите на Пламена Милева и Юлиян Недев са направени за 8 месеца. Двамата прекарват под водата повече от 40 часа, понякога в рискова обстановка, сред обитатели като морския скат, срещата с който може да има фатални последици за човек.

„Могат да те наранят без те да искат. За това трябва да си абсолютно посветен на идеята. Абсолютно внимателен във всяко едно действие, което правиш", разказва Пламена.

Резултатът са тези уникални фотографии, за които трудно може да се предположи, че са снимани в дълбините на океана.

33 метра. Толкова е дълбочината, на която е направена тази фотография - жена коленичи пред потопената статуя на Дева Мария с младенеца, символ на Тенерифе.

Снимка: bTV

„В този случай сесията беше направена само за 14 минути. Иначе реално се влиза в декомпресия, която е абсолютно забранена", обяснява фотографката.

Всичко това изисква огромна подготовка. Моделът е инструктор по гмуркане със специален грим и невидими лещи, позволяващи му да гледа под водата.

„Костенурките също трябва да бъдат предразположени да дойдат до теб. Да им дадеш парченце риба. Костенурката, модела, въздуха, дълбочината, тези неща трябва да се съобразяват", обяснява и Юлиян.