Сюжетът сякаш е изваден от книгите на световноизвестния японски писател Харуки Мураками, пишещ за човешкото разочарование, но и тази година Нобеловата литературна корона му убягна, съобщи Ройтерс.

Авторът от десетина години е сред фаворитите на букмейкърите за получаване на Нобел за литература. За най-голямо разочарование на поклонниците му, събрали се в токийски храм, често посещаван от писателя, престижният приз бе присъден тази година на беларуската авторка Светлана Алексиевич.

"Това е ужасно, всички си мислехме, че тази година Мураками най-сетне ще бъде отличен – заяви 30-годишен фен на писателя, който с 40 други свои съмишленици узна за решението на Шведската академия. - Мнозина от нас едва сдържаха сълзите си!"

Мураками е един от най-известните живи японски белетристи в света с творби, преведени на 50 езика. Но Нобеловата награда за литература упорито му се изплъзва, въпреки залозите на букмейкърите. Японските фенове на твореца се събираха в продължение на години във фаталната нощ (местно време), когато се обявяват имената на нобелистите за литература. Сега някои от поклонниците му се надяваха късметът на любимеца им да проработи най-накрая. Като положително предзнаменование мнозина от тях изтълкуваха успеха на любимия на Мураками бейзболен тим, който за пръв път спечели шампионската титла след 14-годишно прекъсване.

Легендата твърди, че писателят за пръв път решил да напише роман, гледайки мач на "Якултс суолоус". На връщане от мача той си купил хартия и писалка с мастило и започнал да пише още същата нощ.

Мнозина от почитателите на Мураками пък отдават неговия малшанс на факта, че Япония спечели тази година две Нобелови награди – за физиология/медицина и за физика, като по този начин литературната премия им се е разминала.