Над 50 заглавия, нови български филми, премиери на наградени продукции от световни фестивали – това ни очаква в 31-вото издание на „Киномания”.

Прожекцията на дебютния игрален филм на режисьора Галин Стоев "Безкрайната градина" на 16 ноември ще даде началото на празника за киноманите. Фестивалът спазва традицията си с премиера на българско заглавие, а в това е и последната филмова роля на незабравимия Никола Анастасов.

В рубриката "Детски филми" най-ярко блести един филм, който не е само детски. "Лили рибката" с участието на Татяна Лолова.

„След като видите "Лили рибката" можете и трябва задължително да видите останалите прекрасни български филми. За съжаление нашият не е тежък, нашият е поетичен, ведър, а другите са тежки, защото животът е тежък, но пък си заслужава да се живее. Не давайте думата на Лолова, не я канете трети път на Киномания, но й дайте да играе, докато още има сили, докато още ходи по земята, докато още има желание да бъде с вас, при вас, за вас”, призова голямата българска актриса.

В тежкото, документалното кино ще бъде представен новият филм на Адела Пеева - "Да живее България!". Както самата тя отбелязва, лентата е „за национализма и националистите, но и за много други неща около това. Къде е границата между патриотизъм и национализъм”.

Премиера на "Киномания" ще има и най-новият филм на Уди Алън "Въртележка".

Фестивалът ще продължи до 30 ноември.