И тази година за коледните празници феновете на „Междузвездни войни” получиха най-хубавия подарък – филм в света на научнофантастичната сага. „Rogue One” е „Епизод 3,5”, както го нарича може би най-големият почитател на поредицата у нас – репортерът на bTV Новините Борислав Лазаров.

В студиото на „Тази сутрин” той посочи, че историята за бунтовниците, които открадват плановете за Звездата на смъртта, е загатната още в първия филм от „Междузвездни войни” – „Нова надежда” преди почти 40 години. „Филмът е наистина направен чудесно, не само защото съм фен, но и защото кинаджийски е много добре направен”, коментира Лазаров.

Той показа част от личната си колекция фен артикули, свързани с поредицата, сред тях – шлемове на Дарт Вейдър и имперски щурмовак, отлети по оригиналните калъпи и светлинен меч, направен от българския майстор Бойко Казаков. Всичко това – на фона на малките снимки, преснимани от чужди списания, които се продавали по стрелбищата в детските му години.

За Борислав Лазаров „Междузвездни войни” е културологичен феномен не само заради огромното количество почитатели на сагата (милиони, може би даже милиарди хора от целия свят), но и заради самото съдържание: „Всички идеи в „Междузвездни войни са взети от митологии – неща, които сме учили”.