Главният претендент за Нобеловата награда за литература тази година е беларуската писателка и журналистка Светлана Алексиевич. Това личи от залозите, направени в британската букмейкърска кантора Ladbrokes, предаде ТАСС.

Второто място си поделят японският писател Харуки Мураками и кенийският Нгуги уа Тионго, а третото – американците Джойс Каръл Оутс и Филип Рот.

В списъка на букмейкърската кантора са още Урсула ле Гуин, Милан Кундера, Боб Дилън, Кормак Маккарти, Нийл Геймън, Джордж Р.Р.Мартин, Иън Макюън, Маргарет Атууд, Том Стопард, Умберто Еко, Евгений Евтушенко и др.

Името на лауреата ще бъде огласено на 8 октомври в Стокхолм в 14.00 часа българско време.

Беларуската писателка и журналистка Светлана Алексиевич вече бе обявена за претендент за Нобелова награда за литература през 2013 г. Тя е родена на 31 май 1948 г. в украинския град Станислав, който междувременно се нарича Ивано-Франковск. Отраства в едно беларуско село, следва журналистика в Минск, след което работи като репортерка и учителка. От 1976 г. насам публикува наред с книгите си есета и репортажи. Сред художествено-документалните й книги са "Чернобил – хроника на бъдещето", "Войната няма женско лице", "Цинковите момчета", "Времето на секъндхенда".

Харуки Мураками

Най-известният в света автор на съвременна японска проза и преводач Харуки Мураками е прочут с романи като "Кафка на плажа", "Норвежка гора", "1Q84", "На юг от границата, на запад от слънцето", които се превръщат в бестселъри в редица държави. От английски на японски Мураками превежда произведения на Франсис Скот Фицджералд, Джеръм Дейвид Селинджър, Труман Капоти, Джон Ървинг и др. Мураками е известен още с късите си разкази. Носител е на редица награди, сред които "Франц Кафка".

Снимка: Колибри

Кенийският писател и драматург Нгуги уа Тионго пише книгите си на два езика: на английски и на кикую. Смятан е за един от най-талантливите писатели на Източна Африка. Дебютният му роман е "Не плачи, дете". Той е автор също на преведената на български език книга "Съцветия от кръв", на сборника с разкази "Пшеничено зърно". В произведенията си Нгуги уа Тионго заостря вниманието както върху културните, така и върху социалните и политически проблеми в Кения. През 2009 г. е номиниран за "Букър". През 2010 г. е смятан за един от вероятните кандидати за Нобелова награда за литература.

Американската писателка Джойс Каръл Оутс през 52-годишната си творческа дейност е публикувала над 50 романа. През 1989 г. вестник "Ню Йорк таймс" я нарича "синоним на продуктивност". Автор е на романи като "Градината на земните радости", "Тях", "Белфльор" и "Мистериите на Уинтъртърн", които са преведени на български език. През 1969 г. е удостоена с Националната награда за литература на САЩ за романа "Техният живот". Номинирана е за "Букър" за "Черна вода" и за "Блондинката".

Американският писател Филип Рот е един от малцината сред споменатите от букмейкърите писатели, който вече е носител на голяма награда. През 1998 г. получава "Пулицър". Написал е романи като "Синдромът Портной", "Американски пасторал", "Човешкото петно", "Измяна", "Възмущение" и др. Носител е на редица отличия, сред които "Франц Кафка", Националната награда за литература на САЩ , "Фокнър" и др.