На 24 май – Денят на най-светлия ни празник: празникът на българската духовност, просвета и култура и на славянската писменост, в Театър "Българска армия" за 27-ми път Фондация "Академия Аскеер" ще връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон.

Всичко започва почти на шега в началото на 90-те. Председателят на „Аскеер” Милан Миланов сподели в студиото на „Тази неделя”, че той и колегите му се изненадали колко силна била реакцията на обществото около първите театрални награди.

„В онези години не само, че нямаше награди за театър, нямаше награди за изкуство, цялата държава и обществото изместиха изкуството в задния двор… не в задния двор, отидохме зад оградата на обществото. „Аскеер” се превърна в мястото, което възроди уважението и любовта към театъра и изкуствата”, сподели актьорът.

„Най-радостното е когато си номиниран, това са награди,  които се раздават от колеги – значи, че колегите са те забелязали, оценяват те и те номинират. При самите награди, никой няма да ги приеме за обективни, това не са грамове, които се измерват”, каза актрисата Илка Зафирова, която има 4 награди и е член на журито.

Вижте още във видеото!