Анорексията – водеща тема в седмицата на модата в Копенхаген
Нова кампания в датската столица прави задължителни здравни прегледи на всички 16-годишни модели
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Седмица на модата, Копенхаген
Снимка: Reuters

В седмицата на модата в Копенхаген датчаните обръщат специално внимание на грижата за здравето сред най-младите модели. Марката идва като отговор на критиците на модната индустрия към свръхслабите момичета.

Пилотният проект в датската столица прави медицински прегледи на всички модели на 16-годишна възраст. Осем от най-големите модни агенции в Дания вече работят съвместно с Националната асоциация за справяне с хранителни разстройства и самонараняване.

„Когато става въпрос за млади хора, трябва да бъдем пионери и да се уверим, че всички водят здравословен начин на живот”, споделя Жаклин Фрис-Микалсен, директор на модна агенция.

Прегледите включват психологически тест, както и въпроси за ежедневните навици. Специалистите се интересуват дали момичетата се хранят редовно и дали спортуват.

„Чувствам се по-уверена, когато знам, че някой се грижи за мен и смята здравето ми за важно”, разказва Тея Педерсен, един от 16-годишните модели.

Общо 40 момичета на нейната възраст са преминали през същите прегледи. В три от случаите специалистите са намерили повод за притеснение. Като превантивна мярка представителите на Националната асоциация са предложили допълнителни консултации и занимания.

Една от целите на проекта е и да се търси равенство и разбиране на различните. Анорексията, както и други заболявания на психологическа основа, са деликатни теми, но и сериозни проблеми, на които трябва да се обърне внимание.

Седмица на модата, Копенхаген
Снимка: Reuters

„Когато става въпрос за идеали, не трябва да забравяме, че жените сме различни – разяснява Жаклин Фрис-Микалсен. – Аз може да имам къдрава коса, а вие права, някои са по-здрави, други по-слаби... трябва да спрем да си поставяме етикети. Това, че си слаб, не означава, че не си здрав. Изглеждаме различно, генетично сме различни – време е да започнем да се приемаме такива каквито сме, а не да се наричаме едни други болни”.

Следващата година се очаква и моделите на възраст 17-18 години да минават през същите медицински прегледи, а след това – и 20-годишните.

Вижте още във видеото:

 

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре