Тексаският университет закупи архива на Нобеловия лауреат за литература, колумбийския писател Габриел Гарсия Маркес, починал на 17 април тази година, предаде АФП. Ценните документи са били изкупени от центъра "Хари Рансъм", специализиран музей и библиотека на хуманитарните науки към университета в Остин, щата Тексас.

Заплатената сума не бе разкрита. Архивът съдържа материали от половин век, включително и оригиналните ръкописи на десет творби на Маркес, сред които е и шедьовърът "Сто години самота".

Университетът се сдоби и с над 2000 документа, в които фигурират писма, написани от писателя до колегите му Греъм Грийн и Карлос Фуентес. Интерес предизвиква черновата на речта му, произнесена при получаването на Нобеловата награда за литература през 1982 година, както и многобройните фотографии на твореца.

В колекцията влиза и пишещата машина "Смит Корона" на която е писал белетристът, както и няколко компютри, на които е редактирал произведенията си. В центъра "Хари Рансъм" се пазят архивите и на други именити творци от XX век, - Уилям Фокнър, Джеймс Джойс и Хорхе Луис Борхес, които силно са повлияли върху творчеството на Маркес.