15 септември ще бъде тъжен ден в историята на космонавтиката. „Касини“ – една от най-успешните космически станции ще бъде унищожена в атмосферата на планетата Сатурн.

Автоматичната космическа станция беше изстреляна през есента на 1997 г. Проектът струва над 3 млрд. долара. Апаратът е голям колкото автобус и тежи пет тона и половина. Оборудван е с техника, която за 20 години в Космоса успя да събере ценни данни и засне уникални кадри на газовия гигант Сатурн и неговите спътници. Дори откри два нови.

С помощта на „Касини“ науката знае повече и за Венера, а спускаемата му сонда „Хюйгенс“ успя да кацне върху спътника Титан. Откриването на гейзери над повърхността на сатурновата луна Енцелад даде надежда на учените, че там може да има и условия за живот.

Но „Касини“ може да я замърси със земни бактерии, което би било катастрофално. Затова на 15 септември апаратът ще получи команда от Земята да започне постепенно спускане към Сатурн.

През цялото време „Касини“ ще изпраща снимки и данни, а вие можете да следите прощалния полет в нашия сайт btvnovinite.bg. На около 1500 км над Сатурн, в 14:55 ч. минути българско време, космическият апарат ще изгори от триенето с атмосферата.

Не е ясно дали „Касини“ ще има наследник на научните си постижения, защото в близките години не се предвижда експедиция към втората по големина планета в Слънчевата система – Сатурн.