„120 удара в минута” спечели 6 награди „Сезар”
Като на-добър чуждестранен филм пък беше отличен „Нелюбов” на руския режисьор Андрей Звягинцев
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Сезар
Робен Кампийо Снимка: EPA

Френската Академия за филмово изкуство раздаде в Париж наградите „Сезар” за 43-и път.

Драмата „120 удара в минута” на режисьора Робен Кампийо спечели шест награди, включително за най-добър филм и най-добър сценарий. Лентата се фокусира върху група активисти в Париж през 90-те години в разгара на епидемия от СПИН.

„120 удара в минута” спечели също Голямата награда на кинофестивала в Кан през 2017 г.

„Нелюбов” на руския режисьор Андрей Звягинцев за двойка, преживяваща тежък развод, когато детето им изчезва, получи награда за най-добър чуждестранен филм.

54-годишният Звягинцев не присъства на церемонията, за да получи наградата. „Нелюбов” спечели наградата на журито в Кан миналата година и е номиниран за „Оскар” за най-добър чуждестранен филм.

Сезар
Пиер Льометр Снимка: EPA

Наградата за най-добър режисьор взе Албер Дюпонтел за неговата трагикомедия „Ще се видим там горе”, базирана на отличената с „Гонкур” книга на Пиер Льометр.

Жана Балибар спечели наградата за най-добра актриса за ролята си в „Барбара”, а Суон Арло – за най-добър актьор за ролята на млад фермер в „Кърваво мляко”.

Испанката Пенелопе Крус спечели почетна награда „Сезар” за постижения в киното.

Сезар
Жана Балибар и Пенелопе Крус Снимка: EPA

Наградите „Сезар” се връчват от френската филмова академия от 1976 г. и са наречени на автора на статуетката – скулптора-авангардист Сезар Балдачини.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре