Жертви са предали над 8 млн. и 380 хил. лв. на телефонни измамници за период от четири години (статистиката е от 2011 до 2015 г.), сочи съобщение от пресцентъра на българската прокуратура.

Телефонната мафия на практика е безнаказана. Само една от десет ало-измами у нас се разкрива, а още по-малко са заловените извършители. Дори и да бъдат хванати, половината от тях получават условни присъди и не влизат в затвора.

Най-често предаваните пари са около 3000 лв., като рядко сумата надхвърля 10 хил. лв. Повечето пари са държани в домовете на жертвите, следват средства изтеглени от банка и взети на заем.

Броят на жените пострадали от телефонни измами е три пъти повече от този на мъжете. За периода от четири години са имамени 852 жени и 304 мъже.

Най-разпространен сценарии при телефонните измами остава трагично събитие, сполетяло близък на жертвата. През 2015 г. се появи и нови схема, при която измамниците се представят за органи на реда с цел да заловят даден телефонен престъпник.

От прокуратурата твърдят, че ако има лимит на сим картите, които може да притежава един човек и ако се пазят по-дълго данните на мобилните оператори пред Темида ще застават не само куриерите, но и организаторите на схемите.

Телефонните измами са на второ място по разпространение след кражбата, сочат още данните на прокуратурата.