Обвинението за тероризъм у нас повдигнато срещу трима сирийски бежанци е плод на обществен натиск в Европа и у нас, смята един от адвокатите по делото. Той допълва, че прокуратурата не трябва да изнася части от доказателствата по обвинението преди процеса за тероризъм.

Според Ивайло Абаджиев предварителното изнасяне на доказателства поставя под съмнение възможността на съда да вземе безпристрастно решение.

Адвокатът е служебен защитник на 25-годишният Ал Абдалах Фади още от предварителното производство, познава се и с тримата обвиняеми, като се е виждал с тях преди седмица.

По думите му обвиняемите изглеждат като разумни интелигентни момчета. „Не съм останал с впечатление, че тези три момчета биха могли да извършват престъпна дейност”, допълва Абаджиев.

Обвиняемите са от сирийския град Даир аз Заур, унищожен изцяло от ислямистите. В Германия живеели в Дюселдорф, като един от тях е студент по архитектура, женен е с едно дете.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че срещу тримата сирийци е внесено обвинение за незаконно навлизане в територията на България с намерение да извършат терористично нападение.

От обвинението представиха и есемеси, които обвиняемите си разменили с неизвестни техни познати. Защитата твърди, че съобщенията са извадени от контекста.

Обвиняемите са в една килия и се чувстват изключително потиснати от обвинението, което им е повдигнато.