Софийски градски съд отложи с един месец решението за екстрадицията на шефа на "Техномаркет" Николай Китов в Италия, съобщи БГНЕС.

Съдийският състав се съгласи с искането на защитата, че италианската страна не е предоставила достатъчно информация относно конкретните факти, отнасящи се до участието на Китов в престъплението, за което се иска неговата екстрадиция.

Председателят на съдийския състав постанови в срок от 1 месец да бъде изготвен нов превод от италиански на европейската заповед за арест като се съгласи със защитата, че в настоящия момент в превода съществуват двусмислия и неясноти. Следва да се поиска и повече информация за текстовете от Наказателния кодекс на Италия, по които е обвинен Китов.

СГС ще поиска от италианската страна гаранция, че след изслушването на Китов в Италия ще бъде върнат за изтърпяване на мярката за неотклонение и евентуалното наказание в България.

Ново заседание по делото за екстрадирането на Китов беше насрочено за 14 септември. Дотогава Китов остава с мярка под парична гаранция от 10 000 лева.

Това е дело срещу българския износ, тъй като се инкриминира дейността на българските износители. Ако това се допусне, ще бъде прецедент. Това са действия, които ако бъдат допуснати, ще са бъдещ удар срещу всички фирми износителки в България ", каза преди заседанието самият Китов.

Николай Китов беше издирван с Европейска заповед за арест, издадена от италианските власти, във връзка с водено международно следствие за данъчни престъпения по т.нар. схема "Карусел", свързана с доставки на електроника.