Търговският регистър у нас законно регистрира фалшиви фирми, които извършват измами за милиони. По тази схема строителни компании, участващи в европроекти, се оказват изправени пред фалит.

Възможно ли е законът да насърчава измама?

В bTV Репортерите ви разказахме за 16 фирми от строителния бранш, които са пред фалит, защото са участвали в огромен проект за ВиК на Силистра, но не са получили парите си.

Фирмата, която има да им плаща проследихме до Бургас, откъдето тя изчезва през януари. Оказа се, че вече е препродадена във Варна на чужд гражданин и е регистрирана на фалшив адрес. Фалшивите данни обаче са вписани в търговския регистър.

От седалището на дружеството-длъжник е останала само табелата в Бургас. Неин предишен управител е Мавро Козаров.

Проверка в Търговския регистър показва, че от март тази година едноличен собственик на фирмата със 100 лв. капитал вече е Самир Алиевски. Името не съществува в масивите на българските документи за самоличност.

Седалището на фирмата вече се намира във Варна, но посоченият адрес – бул. „8-ми приморски полк” №33 има само според агенцията по вписванията. Такъв номер на тази улица не съществува.

Според закона за търговския регистър няма изискване да се проверяват подадените данни за фирми. Това не пречи да бъде регистрирана фирма на фалшив адрес.

Абсурдът продължава – срещу капитал от 100 лв. на фирмата ПРК „България 85” стои дълг от 1 млн. и 600 хил. лв. Новият собственик на фирмата е сърбин.

Нотариусът от Перник, заверил сделката, също не е проверил обстоятелствата. Единственото незаконно е, че новият собственик е подал декларация с невярно съдържание.

По същата законна схема през последните години са измамени не само стотици строителни фирми, а са източени и 15 млрд. лв. ДДС.

Никой обаче не променя закона, за да се търси отговорност и от предишни собственици. Остава въпросът кой е заинтересован.