След пет часа съдебно заседание Окръжният съд в Пазарджик остави в ареста всички задържани при акцията на ДАНС мюсюлмани. Съдът прие, че за седмината - шестима мъже и една жена, е налице обосновано предположение, че са участвали в група за проповядване на антидемократична идеология и принципите на „Ислямска държава”.

За Ахмед Муса Ахмед съдът прие, че има данни да е пропагандирал война.

Седмината - Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова, са обвинени за участие в престъпна група срещу държавата, проповядване на радикален ислям и пропаганда на война.

Според съдията Ирина Джунева са налице множество доказателства, че всички са изповядвали краен, радикален ислям. Съдът не смята, че има данни задържаните да се укрият, но имало опасност да извършат ново престъпление заради крайността на убежденията си и по тази причина ги остави в ареста.

В момента на произнасянето на решението, задържаните запазиха спокойствие. Спокойно остана и пред съда, където се бяха събрали стотина души.

По време на заседанието стана ясно, че е намерено оръжие в дома на имама Стефан Димитров. Конфискувана от домовете им е и литература как се водят войни - 5000 бройки от забранената в много държави „Вероотстъпване”.

Съдията каза още, че са събрани доказателства за крайността и радикалността на тези идеи от разпитите на свидетели, проведени пред съдия.

За обвиняемата Александрина Ангелова тя подчерта, че студентката е превела книгата „Вероотстъпване”, в която се съдържат призиви за насилие, и я е разпространявала пред джамията „Абу Бекир” в Пазарджик с помощта на Ахмед Муса Ахмед.

Мярката може да бъде обжалвана в тридневен срок. Тя ще се гледа на 4 декември в Апелативния съд в Пловдив, ако бъде подадена жалба или протест.

Начало със скандал

Скандал отложи началото на заседанието. То започна с 15 минути закъснение, тъй като голяма част от обвиняемите се явили без адвокати. Съдът остави задържаните с белезници повече от 10 минути, което противоречи на правилата. Едва когато се наложи да подписват пълномощни, бяха пуснати.

Един от адвокатите изрази недоволство, че не могъл да се запознае с материалите по делото. По думите на юриста Алтай Куцев някои обвиняемите са били накарани да подпишат, че не искат защита. На защитниците пък било казано, че не могат да се явят в съдебна зала, защото задържаните не искат правна защита.

Прокуратурата поиска постоянен арест

След като заседанието започна прокуратурата поиска постоянен арест за обвиняемите. Мотивът е, че има достатъчно събрани доказателства, за да се направи изводът, че те са работили за изграждането на група с ръководител Ахмед Муса Ахмед и членове – останалите шестима, която е проповядвала салафизъм.

Ахмед Муса Ахмед е обявил своята дейност през юли 2014 г., след обявяването на „Ислямска държава”, като групата се е снабдила със символи на джихадистите, качвала е снимки във Фейсбук със знамена, колажи с оръжия, снимки от бойни полета и такива с обезглавявания.

Задържаните твърдят, че са невинни

Адвокатите на седемте при акцията на ДАНС пък поискаха налагането на най-леката мярка за неотклонение от Окръжния съд в Пазарджик.

Защитниците се позоваха на липсата на достатъчно доказателства за извършено престъпление от задържаните, чистото съдебно минало на шестима от тях, а също и на факта, че те имат постоянни адреси и семейства, за които трябва да се грижат, т.е. няма опасност да се укрият.

Една от обвиняемите е жена – Александрина Ангелова, която е студентка 1 курс в Пловдивския университет. Нейният адвокат посочи, че тя трябва да продължи образованието си.

Седемте обвиняеми казаха, че са невинни, не са извършили престъпление и не са проповядвали война. Един от тях сочи, че има болно дете, което има нужда от грижи. В правото си на последна дума всички поискаха от съда по-лека мярка за неотклонение.

В събраните материали по делото се съдържат доказателства, че групата на обвиняемите е отправила призиви за война с крайна цел създаването на халифат. Прокурорът посочи също, че са проверени 49 адреса, извършени са 10 обиска, иззети са множество книги – 1090 от един адрес. Всички те със съдържание, апелиращо да се води война с меч до пълно подчиняване на неверниците.

Извършени са 17 разпита на свидетели, 7 от тях пред съдия и трима свидетели със скрита самоличност. Документите и свидетелите потвърждават пропагандата за участие във война, което допълнително мотивира прокуратурата да поиска налагането на най-тежката мярка – „задържане под стража”.