Общо 21 950 000 къса цигари без бандерол са открити и иззети в хода на международна полицейска операция, съобщи МВР. Нелегалните цигари са били задържан в няколко отделни полицейски операции в различни страни през тази и миналата година.

Неутрализирана е международна организирана престъпна група, занимавала се с контрабанда на акцизната стока.

Снимка: МВР

Международното разследване за контрабанда на цигари на територията на цяла Европа е започнало през 2015 г. между службите на България, Румъния, Испания и Великобритания.

В хода на операцията, на 2 март в Румъния е задържана цистерна с български регистрационен номер, в която, в специален тайник са намерени 320 мастърбокса (3 200 000 къса) с цигари без бандерол. Задържан е шофьорът на цистерната - български гражданин.

На 23 юни миналата година е задържана и товарна композиция, в която са открити 510 мастърбокса (5 100 000 къса) с цигари без бандерол. Контрабандните цигари били плътно наредени в запечатани хартиени ролки. Последвало издаване на Европейска заповед за арест на шофьора на композицията, който бил установен и задържан на българска територия и към момента се води дело за неговото предаване на румънските власти.

Снимка: МВР

През ноември по време на спецоперация са открити 936 мастърбокса (9 360 000 къса) цигари без бандерол. Задържани са осем лица.

Междувременно на територията на Испания са проведени няколко операции. На 4 юни са конфискувани 100 мастърбокса с цигари в превозно средство, управлявано от български гражданин. Установено е, че той е участник в международната организирана престъпна група.

Снимка: МВР

Финалният етап на операцията е проведен на 28 март. В Испания са задържани 28 души, съпричастни към организираната престъпна дейност. Открити са 241 мастърбокса готова продукция- цигари без акцизен бандерол.

Снимка: МВР